[...] (sukraloza), naturalne aromaty, przyprawy W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g Plusy: znacznie niższa zawartość cukrów prostych, smak nieodbiegający od innych produktów o wyższej zawartości cukru, cena porównywalna z konkurencją, [...]
[...] jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych odżywek białkowych nasza dieta oczywiście powinna bazować na produktach zwierzęcych, które będą źródłem pełnowartościowego białka. Pokarmy te będą zawierały dużą ilość aminokwasów [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, szczególnie z mięsem (np. gulaszem) i warzywami, ale nie tylko. Niektórzy preferują wersję „na słodko” np. z odżywką białkową i owocami. Z pewnością warto dodawać kaszę gryczaną do posiłku, głównie ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, ale także błonnika, który pomaga nam [...]
[...] białka serwatkowego lub preparat typu bulk (50% węglowodanów, 50% białka serwatkowego). Uwaga, jeśli celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, po treningu zostawiłbym tylko białko. Jeśli dla kogoś celem jest zwiększenie mocy, siły i masy mięśniowej to można postawić na uniwersalne połączenie węglowodanów i WPC (koncentratu białka serwatkowego). [...]
[...] znajdziemy przede wszystkim te produkty, które posiadają znaczenie wspomagające utrzymanie codziennej diety, ale i nie tylko. Popularnym zakupem jest odżywka węglowodanowo-białkowa typu gainer. Dobrej jakości gainer powinien posiadać minimum 20% zawartości białka na 100 g suplementu. Białko to powinno być pochodzenia zwierzęcego, a więc oparte [...]
[...] są posiłki wysokotłuszczowe, dostarczające mniej węglowodanów. Jeśli chodzi o wpływ protein na stężenie insuliny, to zwykle jest krótkotrwały, chyba że dołączamy białko do dużej porcji węglowodanów (100 - 150 g w porcji). Notabene porcja zdrowych tłuszczów może hamować odpowiedź ustroju na posiłek wysokowęglowodanowy. W [...]
[...] a uboga w większość zalecanych składników odżywczych. Ponadto jest uzależniająca, co może prowadzić do przejadania się. Spożywanie większej ilości białka Dieta bogata w białko może pomóc schudnąć poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić w diecie chude [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]
[...] znajduje się też przedtreningówka, która znacznie poprawia osiągi treningowe. 1. ALLNUTRITION Mass Acceleration Mass Acceleration to typowy produkt typu gainer. Odżywka białkowo-węglowodanowa to idealny prezent dla osób, które budują masę mięśniową. Jeżeli Twój partner obecnie stara się dołożyć nieco masy, to jest to produkt dla niego. [...]
[...] jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko występujące wyłącznie w pszenicy. Z kolei przy celiakii ma miejsce reakcja na gluten, który można znaleźć również w innych zbożach takich, jak: żyto, jęczmień, owies, [...]
[...] reakcję immunologiczną. W tym przypadku reakcja może wystąpić natychmiast, jak i po kilku dniach, objawy mogą dotyczyć układu pokarmowego, ale nie tylko. Alergia na białko mleka może objawić się wysypką, niewydolnością oddechową, czy wystąpieniem obrzęków. Nietolerancja laktozy, sama w sobie nie powoduje reakcji immunologicznej. Jak [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
[...] zależą od odpowiedniej podaży wysokiej jakości białka. Zwiększ więc podaż białka w swojej diecie. Włącz do swojej diety wysokiej jakości żywność i suplementy, takie jak białko serwatkowe, chude mięso (w tym kurczak, wołowina, wieprzowina i ryby), niskotłuszczowy twarożek oraz jajka. Źródła: Bier, D. The Energy Costs of Protein Metabolism: [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
[...] Jeśli pominiesz ciężkie sosy na bazie serów i śmietany, uzyskasz wartościowy posiłek idealnie sprawdzający się również w czasie redukcji. Jajka Bogate w wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz niezbędne witaminy i minerały. Jajka są stosunkowo niskokalorycznym, bogatym w składniki odżywcze wyborem, jeśli chodzi o przekąski i posiłki. [...]